Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

Előkészületek.

 

Ha saját kertünkben szeretnénk üvegházat kialakítani, akkor már jó előre át kell gondolnunk mit hová és hogyan szeretnénk. Ismernünk kell a telkünk domborzati, éghajlati viszonyait. A legfontosabb a tájolás és a benapozás. Lehetőleg sík terepre tervezzük az építményt és kellő helyet hagyjunk körbe a karbantartásnak. Kellő távolságra kell kerülnie az üvegháznak a szomszédos épületektől, nagy, öreg fáktól, omladozó támfalaktól, esetleg egy magasabb tömör kerítéstől is. Abban az esetben, ha végképp a szomszédos épülethez közel tudjuk csak elhelyezni a házikót, győződjünk meg, hogy azzal a szomszéd egyes jogait, kilátását nem korlátozzuk-e, valamint az építési övezetben milyen előírások vonatkoznak építmény elhelyezésére. Ezt megtudhatjuk a helyi Önkormányzat vagy Járási Hivatal építésügyi osztályán. Kérjünk beépítési előírást a telkünkre vonatkozólag. Jó, ha tudjuk a telkünk helyrajzi számát, ezzel könnyítjük a hivatal munkáját. Ha építési engedélyhez kötött az építés, akkor építész tervezőt kell felfogadni, aki elkészíti a terveket és engedélyezteti az épületet. Az építkezést csak a jogerős építési engedély birtokában kezdhetjük meg!

 

 

Mihelyt eldöntöttük, hogy előregyártott vagy egyedi készítésű üvegházat szeretnénk, lehet gondolkodni az alapozás megoldásán. Az előregyártott építményekhez a gyártó/forgalmazó általában használati utasításban javaslatot tesz az alapozásra vonatkozólag. Ennek hiányában az építész tervező fog javasolni megoldásokat. Ha a terepszintre tervezünk, akkor egyszerűbb alapozás is elég, de ha süllyeszteni szeretnénk az üvegházunkat, az már bonyolultabb alapozási és szigetelési munkát kíván, így a költsége is magasabb.

 

 

 

Az előregyártott, készen vásárolható üvegházak anyaga adott, összeszerelése nem nehezebb, mint egy IKEA bútornak! Barkácsoló kedvűek 1-2 nap alatt össze is tudnak rakni egy ilyet.

A saját készítésűnél át kell gondolni, hogy milyen anyagokkal akarunk dolgozni, milyen lesz az üvegházunk funkciója, használata, milyen növényeket szeretnénk benne nevelni.

Vannak tartósabb, masszívabb és öregedésre, vetemedésre hajlamos anyagok is, amikből lehet építkezni, ez már pénztárca és előrelátás, valamint esztétikai érzék függvénye ki mit választ.