Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

Sarracenia - kürtvirág

A kürtvirágok Észak-Amerika keleti partvidékén, Texasban, északon a Nagytavak környékén és Délkelet-Kanadában őshonosak. A legtöbb faj Délkelet-Amerikában él, míg a Sarracenia purpurea felhatolegészen Kanadáig.

Élőhelyük alacsony tápanyag tartalmú, nitrogén szegény, savanyú tőzeges, állandóan nedves, mocsaras területek, ahol csak kevés növény képes életben maradni. Rovaremésztő tulajdonságuk kialakulása is ennek köszönhető: a növények így pótolják a talajból hiányzó, de a növekedésükhöz elengedhetetlenül szükséges tápanyagokat. Az élőhelyük elég széles, ezzel együtt az éghajlat a mérsékelt égövinek felel meg a leginkább, azaz megegyezik a miénkkel.

Kiterjedt élőhelyüknek és változatosságuknak, érdekes alakjuknak köszönhetően méltán közkedveltek. 

 

 

Ültetőközeg:

A kürtvirágok Észak-Amerikában élnek, hasonlóan a vénusz légycsapóhoz, ezért nevelésük is nagyon hasonló. Mint a legtöbb rovaremésztő növénynek, a kürtvirágoknak is savanyú, tápanyagmentes ültetőközegre van szüksége. A legjobb erre a célra a Novobalt tőzeg, amelyek különféle kiszerelésekben (2 litertől felfelé) lehet kapni minden jobb kertészetben, de nagyobb áruházakban is. A virágföld, orchideaföld vagy tápoldattal-, műtrágyával kezelt ültetőközegek nem felel meg, ezekben a növény rövid idő alatt nem fog csapdákat nevelni és egy idő után el is pusztul.

Öntözés:

Eső-, desztillál- vagy minden nagyobb áruházban, barkácsboltban kapható, illat- és egyéb adalékanyagtól mentes ioncserélt víz a legjobb. A növények tápanyagmentes élőhelyeken élnek, ezért szükséges, hogy se az ültetőközeg, se a víz ne tartalmazzon semmit. A forralt víz csak végszükség esetén használható, ugyanis a benne oldott sóknak csak egy része távolítható el forralással. Ugyan így a kútvíz sem megfelelő, mivel abban is sok oldott lehet. A fentieken kívül használható még reverz ozmózissal előállított víz, amelyet sokszor akvarisztikai üzletekből lehet beszerezni. A cserepek alatt folyamatosan álljon 1-2 ujjnyi víz, ne hagyjuk soha kiszáradni az ültetőközeget.

Cserép:

A felnőtt növények rizómája meglehetősen nagy és folyamatosan nő oldal irányba. Ezért olyan cserepeket válasszunk, amelyek legalább 10 cm átmérőjűek, mert ezek a növények sem szeretik, ha évről évre át kell ültetni őket. A cserepek mélysége is legalább 10 cm legyen, mert nagy, fejlett gyökérzetet nevelnek, aminek kell a hely. A cserép anyaga legyen műanyag, az égetett cserép lassan átengedi a vizet ezért idővel csúnya lesz, továbbá különféle anyagok oldódhatnak ki belőle, ami káros lehet a növényre (különösen, ha már korábban használt cserépről van szó). A fém edények ugyancsak nem jöhetnek szóba, mert a fémek lassan kioldódnak az edényből. A kürtvirágok elég magasra nőnek, egyes fajok akár 90 cm-es csapdákat is nevelhetnek, ezért szükség lehet egyszerű virágkarókra is, főként akkor, ha a szabadban neveljük a növényt, mert egy-egy viharos napon a kürtök hajlamosak elfeküdni.

Elhelyezés:

A rovaremésztő növények alapvetően nem szobanövények, így a kürtvirágok sem. A legjobb, és a kürtvirágok ezt szeretik a legjobban, ha a szabadban tudjuk nevelni, ahol a növények erősek, betegségekkel szemben ellenállóak lesznek és nem utolsó sorban, maguk intézhetik a rovarok elfogását. A legszebb színeik is a szabadban nevelt példányoknál láthatjuk.Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor keressünk egy lehetőleg déli vagy nyugati fekvésű ablakot és neveljük az ablakpárkányon.

Fény:

A kürtvirágok nyílt területeken élnek, ahol közvetlenül éri őket a napfény. Számukra ezért sok fényt kell biztosítani. Olyan helyet keressünk az elhelyezésükre, ahol közvetlenül éri őket a nap. Legfeljebb augusztusban, a déli órákban legyenek csak árnyékban, hogy védve legyenek a perzselő nap elől.

Etetés, tápoldatozás:

A növényeket nem szabad tápoldatozni, lombtrágyázni stb., ez a pusztulásukat okozza. Alapvetően etetni sem javasoljuk a növényeket, de a kizárólag szobában nevelt növényeknek alkalmanként (1-2 havonta) adhatunk kisebb elfogott rovarokat. Mindig csak 1-2 csapdába tegyünk rovart, a hirtelen kapott sok tápanyag miatt a növény elpusztulhat. Embereknek szánt élelmiszert ne adjunk a növényeknek.

Teleltetés:

A kürtvirágok mérsékelt égövön élnek, ezért télen, hogy jó kondícióban maradjanak, teleltetni szükséges. Késő ősszel (november közepe, vége) keressünk számukra egy olyan helyet, ahol télen a hőmérséklet nem megy (-5)-(-10) °C alá. A 10 °C alatt tartott telelő növényeknek nincs szüksége fényre, ezért ez a hely lehet egy garázs vagy pince. Amennyiben nem tudjuk teleltetni a növényt, akkor szükség lesz mesterséges világításra, mert a téli napokon nagyon kevés természetes fény van, az ablakon beszűrődő fény is kevés számukra.

Vásárlás:

Kürtvirágokat ritkábban lehet kapni nálunk, de jobb, nagyobb kertészetben (Oázis, New Garden stb.) előfordulnak. Néha nagyobb áruházakban, barkácsboltokban is árusítanak. A legtöbb dísznövény kiállításon viszont rendszeresen lehet velük találkozni és vásárolni. Ezek a legtöbbször hibridek, de ez a nevelésüket tekintve nem jelent különbséget. Mindig csak egészséges, kártevőktől, penésztől mentes növényeket vásároljunk. A boltban vásárolt növényeket ültessük át, amint hazaértünk velük, mert a bolti eladók sokszor nincsenek tisztában vele, hogy savanyú, tápanyagmentes ültetőközegben kell nevelni a növényeket. Sok boltban ugyanúgy tápoldatozzák és csapvízzel locsolják, mint a többi növényt, ez viszont idővel a pusztulásukat okozza.

 

Sarracenia alap fajok:

Sarracenia alata
Sarracenia alata f. pubescens
Sarracenia alata f. viridescens
Sarracenia alata var. atrorubra
Sarracenia alata var. cuprea
Sarracenia alata var. nigropurpurea
Sarracenia alata var. ornata
Sarracenia alata var. rubrioperculata
Sarracenia drummondii
Sarracenia flava
Sarracenia flava f. viridescens
Sarracenia flava var. atropurpurea
Sarracenia flava var. cuprea
Sarracenia flava var. maxima
Sarracenia flava var. ornata
Sarracenia flava var. rubricorpora
Sarracenia flava var. rugelii
Sarracenia leucophylla
Sarracenia leucophylla f. viridescens
Sarracenia leucophylla var. alba
Sarracenia leucophylla var. pubescens
Sarracenia minor
Sarracenia minor var. minor f. viridescens
Sarracenia minor var. okefenokeensis
Sarracenia oreophila
Sarracenia oreophila var. ornata
Sarracenia psittacina
Sarracenia psittacina f. heterophylla
Sarracenia psittacina f. viridescens
Sarracenia psittacina var. okefenokeensis
Sarracenia psittacina var. okefenokeensis f. luteoviridis
Sarracenia purpurea
Sarracenia purpurea f. heterophylla
Sarracenia purpurea f. veinless
Sarracenia purpurea subsp. purpurea var. ripicolainvalid name
Sarracenia purpurea subsp. venosa
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. burkii f. luteola
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. montana
Sarracenia purpurea subsp. venosa var. venosa f. pallidiflora
Sarracenia rosea see S. purpurea subsp. venosa var. burkii
Sarracenia rubra
Sarracenia rubra Anthocyanin Free
Sarracenia rubra subsp. alabamensis
Sarracenia rubra subsp. gulfensis
Sarracenia rubra subsp. gulfensis f. luteoviridis
Sarracenia rubra subsp. jonesii
Sarracenia rubra subsp. jonesii f. heterophylla
Sarracenia rubra subsp. jonesii f. viridescens
Sarracenia rubra subsp. wherryi