Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

Növényteleltetés

Szeptember közepe van, az időjárás is egyre hidegebbre fordul, így el kell kezdeni a felkészülést a teleltetésre. Egyenlőre még nincs késő, a szabadban lévő növények még maradhatnak kint. A nappali hőmérséklet 10-20 °C között mozog, s csak éjszakára hűl le a levegő 10 °C alá.

Az első növények között, amelyeket be kell majd vinni heteken belül a kancsókák lesznek. A felföldi csoportba tartozók jobban bírják a hideget, de még így is, tartósan 10 °C alatti hőmérséklet nem tesz jót nekik.

A kancsókáknak sok fényre van szükségük, ezért olyan helyet keressünk számukra, ahol a legtöbb fényt kaphatják meg. A legjobb megoldás a florárium, de ha ez nincs, akkor egy déli fekvésű ablak is megteszi. Ebben az esetben azonban kissé megnyúlhat a növény a tél végére.

Október elején, közepén már meleg helyre kell vinni a melegkedvelő harmatfüveket (Drosera spatulata, Drosera capensis, Drosera aliciae, Drosera capillaris, Drosera burmani, törpe harmatfüvek, gumós harmatfüvek stb.), mexikói hízókákat és a rencéket is. A harmatfüveknek ugyancsak sok fényre lesz szükségük, elhelyeztésük ezért vagy floráriumban vagy egy déli fekvésű ablakban az ideális. Kis méretük miatt akár mesterséges megvilágítást is adhatunk nekik. Így például fénycsővel vagy kompakt fénycsővel is világíthatunk napi 8-12 órán keresztül. A világításnál azonban nem mindegy, hogy milyen fénycsövet vagy kompakt fénycsövet használunk.

A növények számára speciálisan kifejlesztett, úgynevezett növényes csöveket kell beszerezni. Ezek olyan fény hullámhosszon világítanak, amelyek a növények számára hasznosak. A sima, egyszerű izzó teljesen alkalmatlan, még akkor is, ha nagy teljesítményű, ilyennel ne is próbálkozzunk. Megfelelő növényes fénycsövek az osram fluora, sylvania grolux, sera plant, philips aquarelle stb. a kompakt fénycsövek közül pedig a növényes megaman jó választás.

A rencéknek és a hízókáknak is világíthatunk ezzel a megoldással, de természetesen a floráriumi elhelyezés ebben az esetben is a legjobb.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a szobában, melegben lévő növényeket továbbra is kell locsolni. Ez alól csak egyetlen kivétel van, mégpedig a mexikói hízókák! A mexikói hízókák egyes fajai a téli időszakban visszahúzódnak a talajba, mások apró, nem rovarfogó leveleket nevelnek, ilyenkor kis kokárdaszerűvé formálódik a növény. Ezeknél a fajoknál a locsolást be kell szüntetni! Ilyen például aPinguicula laueana, Pinguicula moctezuma, Pinguicula cyclosecta, Pinguicula gypsicola stb. (heterofill fajok) Ezek a fajok, ha további nedvességet kapnak, akkor tönkre fognak menni. Ennek oka élőhelyükben keresendő, ahol novembertől február-márciusig alig van csapadék, ezért is húzódnak vissza.

A többi mexikói hízóka fajnál, mint például a Pinguicula esseriana, Pinguicula emarginata, Pinguicula weser stb., ilyen változást nem látunk (homofill fajok), de ezeknél is célszerű a talajt csak nedvesen tartani a tél folyamán. Ezek élőhelyén is csak nagyon kevés csapadék van ebben az időszakban. Világítás ez utóbbiak számára ugyancsak fontos.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a floráriumban lévő növényeket ne felejtsük el rendszeresen szellőztetni, mert a zárt, nedves, párás helyen a penészgombák is jól érzik magukat.

A kürtvirágokat és a vénusz légycsapót az időjárástól függően október végéig, november közepéig kint lehet hagyni. Ezek a növények Észak-Amerikában élnek, aSarracenia purpurea még Kanadában is, így jól viselik a hideget. Teleltetésüket csak akkor kell megkezdeni, amikor a hőmérséklet tartósan 5 °C alatt marad. Igazából ezeket a növényeket akár a szabadban is teleltethetjük, de ilyenkor úgy kell elhelyezni a növényeket, hogy a nagy fagyok alatt védve legyenek. Egy hungarocell doboz például jó megoldás lehet. A fagysérüléseket elkerülendő jobb megoldás, ha valami hideg, de nem fagyveszélyes, sötét helyre visszük a növényeket. Ilyen például egy garázs vagy pince. Talajuk csak nedves legyen és érdemes a teleltetés előtt valamilyen gombaölő szerrel is lekezelni a növényeket, például Bumper 25EC, Dithane M45, Manco


A teleltetés előtt vágjuk le az elszáradt leveleket, ezzel is megelőzzük a gombásodást.

Egy jó megoldás lehet az is, ha a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe tesszük a növényeket. Ilyenkor zacskózzuk be cserepestől, de akár a talajból kiemelve is eltehetjük a növényeket. Mivel zárt helyen lesznek rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e gombásodás. Erről a megoldásról azért mindig kérdezzük meg a ház úrnőjét! ;)

Hasonlóan járhatunk el minden télálló harmatfűvel (Drosera intermedia, Drosera rotundifolia stb.) vagy télálló hízókával is (Pinguicula vulgaris, Pinguicula alpina stb.). Számukra is egy kevésbé fagyveszélyes hely az ideális és csak a nedvesen tartott talaj. Fényre nekik sincs szükségük.

A télálló növények szobában való teleltetése nem igazán jó megoldás. A kürtvirág és a vénusz légycsapó ugyan áttelel a melegben is, de hiányozni fog az életciklusukból a pihenés. Megnyúlhatnak, kevésbé lesznek ellenállóak, tavasszal túl korán fognak virágot hozni, ha hoznak egyáltalán. A hízókák ilyen féle teleltetése reménytelen, csak nagy ritkán bírják ki tavaszig.