Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

Időkapcsolók

Az egyik legjobb kényelmi kütyü, amit több mindenhez használhatunk és nem csak a lakásban! Alapvető célja, hogy beállított időközönként megszakítsa, majd újra biztosítsa az áramellátást. Szinte bármilyen elektromos berendezést ráköthetünk...feltéve ha van értelme!  Használható világításhoz, szellőztetéshez, öntözéshez. Alapvetően két típusát alkalmazzuk: mechanikus és digitális.Mechanikus időkapcsoló.
Egyszerű működésű, ezért egyszerű beállítási lehetőségekkel rendelkező kis berendezés. A konnektorba kell dugni és a beállított időszakokban ki- és be kapcsolja az áramot.
Az oldalán van egy kis kapcsoló, amelyik a folyamatos (I), illetve a szabályozott (óra piktogram) működést állítja. Nekünk a vezérelt működéshez a kis órát kell beállítani.
Az időkapcsoló rész egy több részből álló korong, amin középen egy mutatónyíl jelzi a beállítási pontot, illetve fel van tüntetve a forgási irány is.
Az aktuális időt a külső korong forgatásával állítjuk be a jelig. Ez a korong csak egy irányba (előre) forgatható. Ha túlszaladtunk az órán, akkor újra körbe kell tekerni. A kütyü órája akkor indul el, ha bedugjuk a konnektorba! Addig nem méri az időt! A korong szélén a fekete kis pöckök a kapcsolási időszakokat vezérlik. Ha le van nyomva, akkor bekapcsol, ha fel van húzva, akkor ki. Fél órás beosztással működnek, bármilyen kapcsolási rend beállítható. A kapcsoló beállításai csak 24 órára vonatkoznak, így minden nap ugyanakkor fog ki- és bekapcsolni. Sajnos áramszünetek után a belső órát állítani kell, ezt nem szabad elfelejteni, különben éjszaka arra ébredhetünk, hogy felkapcsolja a világítást! 
Ára: 1000 Ft. alatt megveheted!Digitális időkapcsoló
Sokkal fejlettebb "műszer", amelyben már elektronikai vezérlés működik. Egy kis integrált áramkör végzi a munkát. Kijelzővel és gombokkal ellátott, így a beállításokat könnyű követni.
Lényeges előnye, hogy elemeket lehet beletenni, így áramszünet esetén sem vesznek el a beállítások. A kapcsolási módok száma sok ezer variáció lehet, mivel a működést napokra lehet bontani, valamint kb. 20-22 ki-be kapcsolási program van. Külön beállítható pl. hétvégi kapcsolási üzem, ha nem reggel nyolckor, hanem csak kilenckor akarjuk bekapcsolni a szobánkban elhelyezett florárium világítását, mert szeretnénk tovább aludni.  A beállított programokon felül bármikor kézi vezérlésre válthatunk, de utána vissza kell állítani az üzemmódot AUTO-ra.
Ára: 2500 Ft-tól felfelé megveheted!Mivel ezeknek a kapcsolóknak csak egy dugaljuk van, így azt javaslom, hogy legalább egy 3 aljzatos hosszabbítót dugjatok bele és majd abba a világítást. Nálam előfordult néha, hogy az elosztó széle megnyomta az OFF gombot és sötét volt, mikor hazaértem. Szintén nem jó a mechanikus kapcsolóba földelt elosztót dugni, mert a nagyobb fajták benyomják a kis fekete pöcköket.

A kültérben csak olyan kapcsolót használjunk, ami érintésvédelmi szempontból direkt kültérre lett legyártva! Ezek kis dobozban kerülnek forgalomba. Üveg- és fóliaházban ugyanez a helyzet! Ne kockáztassatok.

Kültéri digitális kapcsoló:


Kültéri mechanikus kapcsoló

 


Ára: árban kb. a beltériekhez hasonlóak, vagy egy picit drágábbak.