Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

 

 Növényes florárium készítése - lépésről lépésre.

 2016-ban összeállított rovaremésztő növényes florárium. (Készítette: Kardos György)

 

Hízókás biotóp florárium a Szegedi Tudományegyetem Fűvészkertjében (készült 2018-ban, Czuppon Bálint - Kardos György)

 

 

 

Mérsékelt övi rovaremésztő növényes florárium a Szegedi Tudományegyetem Fűvészkertjében (készült 2018-ban, Czuppon Bálint - Kardos György)

 

Időről-időre kapunk kérdéseket florárium építéssel kapcsolatban, így szeretnénk segíteni ebben a témában. Általános alapelveket írunk le, mert annyiféle megoldás és igény van, hogy lehetetlenség teljesen pontos útmutatót adni, akárcsak egy akvárium esetében.

Igények és ízlések kérdése ez is.

 

1. A florárium, mint fogalom meghatározása

A florárium (nevéből adódóan: flora - növény, virág) egy olyan üveglapokkal határolt kis tér, amelyben a természet egy részét modellezzük le, mutatjuk be. Többnyire csak növények és egyéb dekorációs terepelemek segítségével próbáljuk megalkotni a természet valamely jellemző részletét.

 

2. A florárium elrendezése

A florárium lehet nyitott, zárt, vagy részlegesen nyitható. Elrendezése lehet horizontális (vízszintes) vagy vertikális (függőleges).

 

A vízszintes elrendezéssel egy sík vagy dombos tájrészletet (terepet) mutatunk be. Ebbe az esetben dekorációs elemként köveket, kidőlt fatörzseket, faágakat használunk leginkább. 

my G@Rdening frenzY: PLANTED TANK & TERRARIUM | Carnivorous plants  terrarium, Terrarium plants, Plants

 

A függőleges elrendezés többnyire hegyoldalakat, lombkorona szintet modellez. Ebben az esetben nem ritka az épített háttérfal és a függőleges fatörzsek, faágak sűrű beépítettsége. Leginkább epifita (fán lakó) növények bemutatására szolgál, akár vízeséssel, esőztető rendszerrel egybeépítve működtetve.

 Crosspost from r/terrariums: My micro-mini orchid terrarium. : orchids

 

3. A florárium típusa

 

Biotóp florárium

Mivel a természet egy részletét akarjuk bemutatni, így adódik annak az igénye, hogy teljesen élethű elrendezést és tájjelleget kövessünk. Ehhez ismernünk kell a kiválasztott élettérbe előforduló anyagokat és növényfajokat. A természettel teljesen egyező összeállítást biotóp-nak nevezzük. Az ilyen florárium berendezése sok odafigyelést, kutatást és szakértelmet igényel, nem ritkán speciális technikai megoldásokat és gépesítést. Az elkészítéshez kutatómunka, esetleg helyszíni növénylista készítés, fotódokumentáció, esetleg a helyszínről gyűjtött dekorációs elemek szükségesek, valamint csak nem védett növények gyűjthetők a helyszínről.

Akvaguru - MENÜ > DIZÁJN és BIOTÓP > Wabi kusa - florárium japán módra 

 

Tematikus florárium

Az ilyen floráriumban egy kitalált témára fűzzük fel a berendezési ötletet növényösszeállítás és dekorációs témában is. Itt nem lényeg az, hogy tökéletesen megfeleljen egy valós élőhelynek a beállítás, hanem a téma mentén válogatjuk össze a növényfajokat, attól eltekintve, hogy pl. akár más földrészen élnek egyes fajok. Ilyen floráriumokban láthatunk orchideákat, broméliákat, rovaremésztő növényeket, de pl. egy kaktuszos terepasztal is tartozhat ide.

Álomszép florárium díszíti az iskola auláját | Balkonada 

 

Vegyes florárium

Ebben az esetben semmilyen kötöttséget nem találunk a növények, illetve tereptárgyak kiválasztásánál, bármi elfér egymás mellett, ami az alkotónak tetszik. Sajnos az ilyen floráriumoknál gyakran eklektikus növényválasztásokkal is találkozunk, az esztétikai érzéket is gyakran keresni kell, a leggyakrabban ebben í típusban következnek be "katasztrófák", pl. növényfajok pusztulása. Tipikus példa, hogy mérsékelt övi növényeket ültetnek trópusiak mellé és csak az egyik élőhely körülményeit biztosítják, így a másfajta igényű növények idővel elpusztulnak.

 Növény- és virágrendezés - mini trópusi üvegház, avagy florárium - Ankert -  Anna kertje

 

 

Paludárium

Az akvárium és a florárium közös szerelemgyereke a paludárium. Az alsó egy negyed részben halas akvárium van kialakítva, amihez csatlakozik a floráriumi rész. Nem ritkán egy kis sekély parti zóna is készül mocsári növényekkel. Igen szép, de sok gyakorlatot igénylő megoldásról van szó. Képben kell lenni az akvarisztikában és a florárium építésben is, néha bonyolult technikai megoldásokat és eszközöket kell alkalmazni, hogy hosszú távon is működőképes maradjon. Többféle felépítményi megoldása van, legtöbbször csak az akvárium térfogatát használja ki, máskor egy terrárium alsó, körben üvegezett részében van az akváriumi rész, de előfordul olyan elrendezés is, amikor laposabb akváriumból kiemelkedő felépítményen helyezkednek el a növények, mint egy szigeten.

 

 

 

 

"Nem florárium"

Gyakran látni akváriumban elhelyezett cserepes növényeket. Na az ilyeneket nem nevezzük floráriumnak! 

 

 

4. A florárium anyaga, alakja, mérete

Többnyire normál síküvegből készülnek. A legtöbbször egy kiszuperált akváriumot használnak, amelynek az üvegvastagsága 4-5 mm, méretük 15-60 liter körüli.

A normál síküveg kékes-zöldes árnyalatú, de lehet kapni opti-white (fehér) üvegből készült akváriumokat is, ezeket az akvakertészek (aquascaping) használják, nagyon tiszta üveg, nincs színtorzítása, viszont árban a magasabb kategóriába tartozik.

 Extraclear, OptiWhite (vasmentes) üveg 

A normál (zöld) és az opti-white üveg közötti különbség.

 

Alak, forma

Akvarista boltokban többféle méretű és alakú (oldalarányú) akváriumok kaphatók, akár beépített világítást is tartalmazó tetővel. (A világításról később lesz szó!)

Szintén lehet terráriumot is vásárolni, amelynek nyitható vagy elhúzható ajtói vannak, valamelyik oldalán pedig szellőző sávokat is elhelyeznek. Az íves falú akváriumok is használhatók, florárium esetén nem lesz gond az íves felület miatti torzulással.

Sokan használnak nagyobb palackokat, gömb akváriumot, vázákat. Kis odafigyeléssel és praktikákkal ezek is használhatók.

 Exo Terra X-Tall Terrarium - Large - 36" x 18" x 36" | DYNO.CA

Az florárium alakját a kiválasztott téma határozza meg. A fent említettek szerint vízszintes elrendezésűt válasszunk "normál" tereprészlet bemutatása esetén. Ha egy vízesés falát vagy egy orchideákkal telenőtt lombkoronát akarunk utánozni, akkor a függőleges elrendezést válasszuk. Függőleges akvárium nem igazán létezik, itt a terrárium lesz a jobb megoldás elől eltolható vagy kinyitható ajtókkal.

 

Méret

Az, hogy mekkora floráriumot érdemes építeni, mindenképp az határozza meg, hogy mekkora helyünk van, akár egy asztal/szekrény lapjának mérete lehet ilyenkor mérvadó. Érdemes lemért méretekkel menni vásárolni, hogy ne érjen majd meglepetés, hogy nem fér el az adott helyen. Legvégső esetben méretre is lehet gyártatni a megfelelő céggel a floráriumot. A legprofibb cégeknél alsó szekrénnyel együtt is meg lehet vásárolni az egészet, mintegy komplett bútordarabot.

Tartsuk szem előtt, hogy a beültetett növények valószínűleg nőni fognak, egyesek majd szaporodnak is, így egy bizonyos méret alá ne menjünk, mert nehezen fenntartható hosszú távon. A nagy méretű florárium is felesleges, ha csak pár db kisebb növésű növényt tudunk beültetni. Kezdésnek válasszunk 20-40 literes űrtartalmú akváriumot/terráriumot.

 

5. Előkészületek

Az első és legfontosabb, hogy minden eszköz, tereptárgy, dizájn elem és növény elérhető közelségben legyen. Nincs annál bosszantóbb, ha valamit elfelejtettünk megvenni, megtisztítani, vagy kint felejtettünk valahol. Épp ezért mielőtt nekiállunk összerakni a floráriumot készítsünk listát az elképzeléseink alapján. Időt és idegszálakat spórolunk vele!

Lehetőség szerint minden alkotórész tiszta legyen, a növények kártevőktől, fertőzéstől mentesek! Amennyiben a növény beteg, úgy ne ültessük be, csak hagyjuk majd ki a helyét, amík lekezeljük és tünetmentes lesz.

Az akváriumot / terráriumot takarítsuk meg. Lehetőleg bio tisztítószereket használjunk és utána alaposan öblítsük át kívül-belül csapvízzel. Érdemes áttörölni kívül, belül, nehogy foltosan rászáradjon a vízkő.

Szintén tisztítsunk meg minden beépítendő tereptárgyat, köveket faágakat. Ne használjunk korhadó, penészes, vagy rovar- vagy gombafertőzött fa részeket! 

Az akváriumot / floráriumot tegyük egy stabil asztalra, vagy szekrényre, alátétnek használhatunk egy törölközőt, padlószőnyeg darabot, habalátétes pvc-t, vagy egy 2 centis hungarocell lemezt is. Ha van rá lehetőség, akkor a végleges helyén rendezzük be a floráriumot, mert a nagyobb méretűek igencsak nehezek lesznek, mire elkészülnek! A végleges helyükön is érdemes egy alátétet alá tenni, nehogy elrepedjen az alsó üveg egy felületi egyenetlenség, vagy egy alákerül kis kavics miatt.

A florárium építés idejére engedjük ki a kutyát, macskát, különben csak zavarnak majd, esetleg leborítanak valamit, vagy kiborítanak. 

A tényleges munka megkezdése előtt a legfontosabb, hogy kapcsold be a kedvenc zenédet!

 

6. Alap kellékek

A továbbiakban a rovaremésztő növények igényeihez szükséges / használható anyagokat fogjuk részletezni.

A jó talajszerkezethez meg kell oldani a talaj folyamatos és egyenletes nedvesítését. Ehhez egy bizonyos florárium méret felett érdemes alagcsöves öntözőrendszert kialakítani a talajban. 20*30 centi alapterületig ezt nem feltétlenül kell beépíteni, mert felülről öntözéssel még megoldható a talajnedvesítés. A legjobb anyag a villanyszerelési gégecső, jól használható, hajlítható és nem is túl drága. Érdemes legalább 20 mm átmérőjűt venni, de a 32 mm-es sem vastag még. Vásárlás előtt mérjük le az akváriumot. A cső hossz= hosszabbik oldal x 3 + a rövidebbik oldal x 2 + a magasság x 1,5. Így biztos, hogy nem veszünk rövidebbet a kelleténél. Használat előtt perforálni kell a csövet. Ezt megtehetjük forrasztópákával, vagy 3 mm széles csiszolókorongos sarokköszörűvel (flex) is. Utóbbival haladósabb a bevágásokat elkészíteni, elég 10 centinként egy 5 centi hosszú vágás legalább a cső két átellenes oldalán, hosszában. 

A csövet alulra betekerjük úgy, hogy a széleknél maradjon legalább 3 centi hely, ne érjen a cső az üveghez, mer csúnyán néz majd ki, ha látszik. Így hosszában 2 sorban lesz a cső, de szélesebb alapterületnél még középre is visszafordulhat a cső, mint egy elnyújtott csigavonal. Önmagában nem fog a cső megállni, érdemes dekorációs ragasztópisztoly segítségével a megfelelő helyre leragasztani. Az egyik hátsó sarokban (vagy ahol majd a tereptárgyak engedik) a csövet fel kell hajtani függőlegesen, itt lesz az öntözési lehetőség. Egyelőre hagyjuk hosszabbra, később majd levágjuk majdnem terepszintig és egy átlátszó szilikon csövet csatlakoztatunk bele, amely kevésbé fogja zavarni a florárium látványát.