Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

Nepenthesek szárdugványozása: 

A kancsókák trópusi futónövények, egész évben növekednek. A hosszúra nőtt szárak egy idő után felkopaszodhatnak, ami nem szép látvány. Ilyenkor már a növény tövében megjelennek a sarjhajtások. Ha ezek elég nagyok, akkor a fő szárat feldarabolva szaporíthatjuk növényünket.

 

A dugványozás menete:


- A hajtáscsúcstól lefelé kell haladni.
- A csúcsot legalább 4 levéllel vágom le. A legújabb levél marad eredeti méretű, de a többit kb. felére visszavágom.
- A szár többi darabjait úgy vágom le, hogy 3 leveles darabokat csinálok, és az alsó levelet tőből letöröm (a csúcsrésznél is). Ez a csonk a föld alá kerül majd, a másik 2 levelet felére visszavágom.
- A szár alsó végét egy ollóval megvágom kereszt alakban kb. 3-4 mm mélyen. Van aki kicsit meg is nyomja, hogy roncsolódjon a felület. Állítólag ez is serkenti a gyökérképződést.
- A levágott szárakat fél napra vízbe állítom, majd jön a hormonkezelés.
- Szoktam gyökereztető hormont is használni. Incit a neve, különböző növényekhez más-más kóddal ellátva kerülnek forgalomba. Pl. lágyszárúak, félfás szárúak, fás szárúak, örökzöldek...stb. Nekünk az 1-es és a 2-es jó erre a célra. Nem drága (50 g kb. 500-700 forint körül van) és sokáig elég. Csak bele kell mártani a dugvány végét a porba, a felesleget le kell rázni róla.
- Nem kötelező a hormon használata, simán is gyökeresednek, de kicsit hosszabb ideig tart.
- A dugványokat én tiszta kókuszrostba vagy perlitbe dugom. Az ültetőedény 1 vagy 2 dl-es műanyag pohár, aminek kilyukasztom az alját, de bármilyen műanyag cserép is megfelelő.

 


- A "cserepeket" egy átlátszó műanyag dobozba vagy akváriumba teszem, öntök alá 1 cm esővizet és ráteszem a tetejét.
- Naponta 2x szellőztetek délelőtt és estefelé.
- A doboz a fűtőtest mellett van, így jobban érzik magukat.
- Ha esetleg elszáradna, vagy lefeketedne a dugványok vége, még nem kell kidobni, mert kihajthat.....tréfás növények. Amelyik penészedik, azt ki kell dobni.
- Legalább 25 fokot biztosítsunk és min. 70-80% párát. A sok fény elengedhetetlen. Ősztől tavaszig mindenképp világítani kell nekik!

 


Jópár hónap, mire rendesen meggyökeresednek, szóval türelem....néha gyökerek nélkül is hajtani kezd. Már 3 leveles hajtásnál is tarthat és gyökér még sehol, így érdemes sokáig az eredeti talajban hagyni.
Ezzel a módszerrel az anyanövénnyel teljesen azonos növényt kapunk, ez benne a jó.

 

Cephalotus levéldugvány:

(Kalmár István)

Kétféle dugványozási lehetőségünk van:


Levéldugványozás:

E növénynél jól működik a dolog (70-95%-os siker),azonban van egy fontos momentum, mégpedig a levél leválasztása. Az olló felejtős, mert nem vágni kell, hanem szakítani finom csipesszel, vagy -ha jól hozzáférünk, akkor- kézzel. Ennek háttere az, hogy a teljes levélre szükség van, tehát a levélnyél tövére is. Technikája: a levelet megfogjuk, és a növény csúcsa felől a töve felé húzzuk azt.
A leveleket aztán tőzeg-kvarc 50-50%-os keverékébe helyezzük,a teljes levélnyél legyen talajban. Aztán a közeget benedvesítjük, bezacskózzuk és világos, indirekt fényű helyre rakjuk. Általában egy hónap után jelentkeznek a siker jelei. A leírás a növény mindkét tipusú levelére érvényes.

 
Hajtásdugványozás:

A növény korának előrehaladtával mellékhajtásokat fejleszt. Ezek le is gyökerezhetnek, leválasztásuk után nincs sok teendő. Amennyiben nincs gyökér, akkor jöhet a dugványozás, a levéldugványhoz ajánlott arányú tőzeg-kvarc keverékben. Majd ezt szintén bezacskózzuk, és világos helyre tesszük (a napsütéssel vigyázzunk, könnyen megfőhet miatta a dugványunk a zárt tér miatt!).2-3 hónap után átültethetjük kellő óvatossággal az eddigitől kvarcosabb (tőzeg-kvarc 25-75%-os) közegbe.

 

 

Gyökereztető hormonok: 

A leggyakrabban használt hormonkészítmény, otthoni használatra teljesen megfelel és nem is drága! 

INCIT-1 könnyen gyökeresedő lágyszárúakhoz (pl. muskátli, krizantém, gerbera)
INCIT-2 lágyszárúakhoz (pl. szegfű, zöldségfélék)
INCIT-5 félfásokhoz (pl. rózsa, szőlő, kaktuszfélék)
INCIT-8 fásszárúakhoz, örökzöldekhez
INCIT-K nehezen gyökeresedő örökzöldekhez
INCIT-F és INCIT-F2 folyékony hormonkészítmények bemártásos ill. felszivatásos technikához 

 Nepenthesekhez az 1-es és a 2-es használható általában.
Ha már nagyon felkopaszodott a növény és barna fás szára van. akkor jöhet az 5-ös.