Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Emlékezzen rám

A növényvilág egyik legérdekesebb növénycsoportja a rovaremésztő növények. A köznyelvben húsevő- vagy ragadozó növényekként ismerik a legnépszerűbb növényfajokat.

Évmilliók evolúciós fejlődésének eredményei ezek a növények, amelyek többnyire tápanyagszegény környezetben élnek. A fotoszintetizálás mellett a növekedéshez szükséges nitrogént rovarok elejtésére és megemésztésére specializálódott csapdák segítségével biztosítják maguknak. Ezek a csapdák a legtöbb esetben a növény leveleiből alakultak ki, ezek is a levelek részei, vagy maga az egész levél alakult egyetlen csapdává. Más növényfajok a gyökereiken fejlesztenek csapdákat. Működésüket tekintve vannak statikus (mozgásra képtelen) és dinamikus (bizonyos mechanikus mozgást végző) csapdák.

Ez a változatosság élőhelyi adottságoktól és a táplálékállatok célcsoportjától alakult ilyen változatosan. Élőhelyeket tekintve csak az Antarktiszon nem élnek rovaremésztő növények, a többi kontinensen több faj is képviseli ezen növénykülönlegességeket. Ezekhez a növényekhez hiedelmek, babonák is kapcsolódnak, valamint az irodalom, művészi alkotások és a filmipar is időről-időre megtalálja témaként...néha kicsit eltúlozva vagy misztifikálva.

Jelen kiadvány hiánypótlóként megpróbálja bemutatni az egyes növényfajokat, röviden kitérve jellemző tulajdonságaikra, érdekességükre. Tartási útmutatóként is használható, több tényező, körülmény bemutatása révén.

A leírások természetesen nem botanikai tanulmányok, hanem a téma iránt érdeklődő hobbikertészek, kezdő gyűjtők és biológuspalánták tájékoztatását szolgálják közérthető formában.

A részletes, botanikai leírásokat folyamatosan készítjük és tesszük közzé!

 

A MaRoN Csapat.